gustav

Nyfiken på... Gustav Ekstedt

Vi på VA-utveckling tycker om att utmana varandra i olika tävlingar och bland alla tävlingsinriktade VA-utvecklare så är det en som sticker ut lite extra - oavsett om han vinner eller förlorar. Den vi pratar om är Gustav Ekstedt, vår duracellkanin som är produktägare för myCarta. Tillsammans med sina grymma kollegor utvecklar han även många av våra produkter, till exempel WebMap, Aveny och appar.

Gustav är född och uppvuxen i Örebro och håller till på vårt Örebrokontor där han jobbar tillsammans med Stefan, Svennis, Daniel, Maria och Mikael.

Gustav lamm

Jorden runt

Efter gymnasiet ville Gustav se sig om i världen och stack iväg på en ”Jorden runt resa”. Han var bland annat i Perth, Australien, där han träffade en tjej från Sverige som han slog följe med under ett par veckor. Efter ett tag drog Gustav till Nya Zeeland och deras vägar skiljdes åt. På Nya Zeeland jobbade Gustav bland annat med får på en fårfarm och plockade sparris. Gustav kunde inte riktigt glömma den där tjejen han hade träffat i Australien, så efter en tid lämnade han fårfarmen och begav sig till Thailand där de träffades igen. Nu spirade kärleken! De hyrde en bungalow på stranden, jobbade med dykningsutbildningar och hade det rätt gött. Men tiden för hemresa och vardag kröp allt närmare.

Höftade fram en utbildning

- Jag satt i badshorts på stranden och höftade fram någon ingenjörsutbildning i Lund eller Uppsala. Jag hade väl i stort sett bestämt mig för att plugga Civilingenjör datateknik, men min syrra blandade sig i och sa att det bara var nördar som pluggade det, så det kunde jag ju inte välja…

Till slut blev det så att Gustav började plugga Civilingenjör Lantmäteri i Lund istället. Han har alltid varit intresserad av kartor, teknik och matte, så det var ganska givet att han skulle välja något sådant.

- Det roliga var att masterdelen bestod av valbara kurser, så det slutade med att jag till stor del pluggade med nördarna från datateknik i alla fall. 

I samma klass gick Torkel Endoff, som även han är en VA-utvecklare sedan ett par år tillbaka. 

Bandy

Bandykarriär

Gustav bodde och pluggade i Lund under fem år och studentlivet blandades med tid på golfbanan. Gustav, som har spelat bandy sedan han var liten, ville så klart gärna fortsätta med det också. Han började därför spela bandy i ett smått utrotningshotat bandylag (IFK Malmö), i div 2 Halland. 

- Vi hade ingen egen bandyplan så till vardags tränade vi i en hockeyrink i Rosengård och våra hemmamatcher spelades i Halmstad, Örkelljunga eller Frillesås. Det blev väldigt mycket resor och vi fick betala allt ur egen ficka. 

Även om Gustav spelade bandy i Malmö, så saknade han till slut vintern med skidor och skridskoåkning på sjön i Örebro lite för mycket. Efter fem år i Lund tog han därför sitt pick och pack och flyttade hem igen. Väl hemma fick bandykarriären ett rejält uppsving och han spelade i bandylaget Nitro Nora i sex säsonger, varav tre av dessa var i bandyallsvenskan. 

Drömjobbet

Hemma i Örebro jobbade han först som GIT-konsult på Sweco under ett år. Därefter fick han jobb som GIS-ingenjör på Örebro kommun, där han hade haft både praktik och sommarjobb. Han och Torkel gjorde även sitt exjobb (“Design and development of a mobile GIS application for municipal field work”) på Örebro kommun. 
Efter 2,5 år på kommunen dök drömjobbet upp. VA-utveckling erbjöd Gustav en tjänst där han fick jobba mer med programmering och produktutveckling kopplat till GIS och kartor och han kunde inte tacka nej. Och, det är väl ungefär där vi är nu…

Högvakten

Det här visste du inte om Gustav!

Han är värnpliktig militärpolis med åtta beridna högvakter, bland annat en på kungens födelsedag.

Surfkille

Smultronställe

Sommaren spenderar Gustav gärna vid familjens stuga som ligger vid Vänern i Värmland – ett perfekt ställe för surfing!  

Ett annat favorittillhåll är svärföräldrarnas bondgård som ligger i en stor glänta mitt i skogen i Östergötland. Här finns alla möjliga sorters djur – kossor, höns, getter, ankor, hästar… Ett paradis för barnen!

Vintertid är det nog ingen hemlighet att du hittar Gustav vid vilken bandyplan eller skidspår som helst.

Fem snabba

Fett & salt eller sött & gött?
Fett och salt

Sommar eller vinter
Vinter

Soffpotatis eller träningsfreak
Träningsfreak

Markup eller objektorienterat
Objektorienterat

Strand & stad eller upptäcka & natur
Upptäcka & natur

gustav och barnen

Just det!

Minns du den där semesterflörten Gustav hade i Thailand? Flörten heter Amanda (numera fru Ekstedt) och slutade med tre döttrar och en villa i Örebro!