anneorune_besk

Cykla till Paris? Varför i hela friden då?

Den 9– 15 juli cyklar vår vd Anne Wolgast och Rune Johansson, vd på Scandinavia VA-teknik med Team Rynkeby till Paris. Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt vars främsta syfte är att stödja forskningen om barncancer.

Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar in i Paris den 15 juli.

Rune, du ska cykla med mig till Paris!

Det hela började egentligen med att Anne skadade foten i början av 2015. Hon var tvungen att hitta nya sätt att träna och kom fram till att cykling var perfekt. Idén till att cykla med Team Rynkeby till Paris, fick hon från en samarbetspartner i Danmark, Flemming Bøgely (Blue Idea). Flemming är involverad i projektet i Danmark och har cyklat med Team Rynkeby till Paris hela 7 gånger!  

Under VA-mässan 2016 stod Anne och pratade med Rune Johansson, vd på Scandinavia VA-teknik och Flemming. De började prata om Team Rynkeby och Anne utbrister plötsligt: ”Rune, jag har en idé. Du ska följa med mig och cykla till Paris nästa år!”

Rune, som mycket väl visste vad Team Rynkeby var eftersom Scandinavia VA-teknik hade sponsrat projektet förra året, skrattade och tyckte att ”Ja, jovisst, det hade ju varit kul”. Han tyckte det lät spännande och att det fanns en god tanke med projektet, men han hade aldrig en tanke på att han själv skulle vara med och cykla.

Flemming tyckte att Rune lika gärna kunde anmäla sig på en gång, datorn stod där och det var bara att fylla i en anmälan. Rune försökte skoja bort det och skyllde på att han inte kunde anmäla sig eftersom han saknade sina glasögon. Anne, som tyckte att det var bäst att smida medan järnet var varmt, fyllde då resolut i Runes anmälan. Saken var klar, Rune och Anne skulle cykla till Paris. 

gruppbild_lighter

Ett härligt gäng som hjälps åt

Både Anne och Rune tycker att Team Rynkebys insamling är ett härligt och behjärtansvärt projekt. Projektet innebär att man gör något för andra och det är viktigt att poängtera att teamet gör det tillsammans, det är ingen tävling. På köpet får de motion och en härlig gemenskap i teamet. 

– Det har också varit otroligt häftigt att följa naturens skiftningar, säger Rune. Man kan enkelt säga att vi har cyklat ”genom våren” och det är ett helt magiskt vackert skådespel.

Teamet, som består av personer med vitt skilda yrken och intressen, blir väldigt tight och de lär känna varandra utan och innan. Team Rynkeby Växjö är det minsta laget i Sverige, men de har redan samlat in en stor summa pengar, som såklart helt oavkortat går direkt till Barncancerfonden.

De som cyklar betalar själva för sitt deltagande, såsom kläder, cykel och hotellkostnader. Utöver detta finns det ett flertal olika finansiärer och sponsorer som bidrar till att projektet ska kunna genomföras.

Alla team har ett eget ”Coreteam” som hjälper till under resan och under de längre träningspassen. Coreteamet, som också ställer upp helt ideellt, fixar mat, sjukvård, mekar med cyklarna, masserar onda muskler och är allmänt behjälpliga med stort som smått.

40-års kris?

Jag frågar Anne och Rune hur familjen ser på deras deltagande eftersom en ganska stor del av fritiden läggs på att träna inför cyklingen till Paris.

Runes barn är vuxna och utflugna, så de tycker bara att det är häftigt att deras pappa ska cykla till Paris. Frun blev lite chockad först, men nu har hon vant sig och upptäckt att det faktiskt finns en hel del fördelar – bland annat att maken håller sig i trim och är piggare. 

– Det här är verkligen den största utmaningen jag har gjort, säger Rune. Jag har aldrig cyklat i den här omfattningen tidigare, men känner verkligen hur bra jag mår av det.

Anne berättar att hon kanske hade en lite dum vinkel när hon berättade för sin man, Olof, att hon skulle cykla till Paris. Hon sa att hon skulle jobba lite mindre för att få tid att cykla, men alla som känner Anne vet nog att det inte finns på kartan i hennes värld att jobba mindre… 

– Olof trodde att jag hade en 40-års kris och var nog ganska chockad över att jag skulle göra något som inte handlade om jobbet, säger Anne. Detta är något jag gör för mig själv och såklart för barn som kämpar mot cancer. Nu ser min familj att jag mår bra av det och de är mina största supportrar!

Både Anne och Rune känner såväl barn som vuxna som har och har haft cancer, vilket gör att de är personligt berörda. 

– Det är en fruktansvärt tuff resa för ett litet barn att kämpa mot cancer. Vår resa är inte i närheten så tuff som deras, säger Anne.

Cykelupponer

Ingen av oss är väl helt normal - men vi har kul!

Teamet umgås åtskilliga timmar varje vecka och det uppstår många roliga och minnesvärda situationer längs vägarna. Rune har till exempel fått lära sig vad man ska dricka för att fylla på vätskebalansen. Under ett av träningspassen hade Anne med sig magnesium i form av en brustablett som man lägger i vattenflaskan. Hon frågade Rune om han ville ha en tablett och glad i hågen stoppade Rune tabletten i munnen. 

– Han skummade, spottade och fräste i flera timmar efteråt, säger Anne och brister ut i skratt. 

– Tja, vad ska man säga, skrattar Rune. Ingen i teamet är nog helt normal, men kul har vi! 

Många av de som är med i Team Rynkeby är helt vanliga motionärer. Det innebär att de får kämpa mer än de deltagare som är rutinerade cyklister, men alla hjälps åt och de som har mer vana stöttar och pushar sina lagkamrater. 

– En sak är vi alla rörande överens om, säger Anne. Vi gör detta tillsammans!

Det gäller att ha fokus hela tiden, det är väldigt lätt att det går illa om man inte är uppmärksam på vägen. Teamet har klarat sig utan några större olyckor. Rune är den enda som har stått på näsan ordentligt, men han klarade sig som väl var utan större blessyrer. 

- Det var en förrädisk liten sladd som låg över vägen och eftersom cyklarna har väldigt tunna däck, räcker det med något så obetydligt som en tunn sladd för att man ska komma ur balans, berättar Rune. 

cyklar

Snittar 20 mil per dag till Paris

Teamet tränar tillsammans två gånger per vecka och cyklar då varierade sträckor på mellan 5-20 mil. När de cyklar till Paris kommer de att cykla ca 20 mil varje dag och stanna för paus var femte mil för att fylla på med mat och ny energi.

Alla team startar på olika orter. För Team Rynkeby Växjö börjar resan i Rostock den 9 juli och de går i mål i Paris den 15 juli. 

– Tyvärr innebär säkerhetssituationen i Paris att de franska myndigheterna inte har gett Team Rynkeby tillåtelse att genomföra den traditionella paraden genom Paris i år, säger Rune. Vi kommer därför istället att köra en kort parad över ankomstplatsen, Praire du Cercle Sud, innan turen avslutas officiellt. 

IMG_9030

Får inte nog av att cykla

Anne har verkligen blivit en inbiten cykelfantast och har nyligen utökat cykelstallet med en mountainbike. Skillnaden mellan en mountainbike och en landsvägscykel är dock ganska stor och istället för släta vägar är det stock, sten och skogsstigar som gäller. Det handlar alltså om en helt annat cykelteknik och det är svårt att ställa om till mountainbike när man har cyklat mycket med en landsvägscykel. 

Den stora skillnaden mellan cyklarna har inneburit en del vurpor för Anne, som vid ett tillfälle körde rakt ner i en stor och djup lerpöl med näsan före. Det blir även ”lite” blåmärken här och där. 

- Man kan säga att hela jag är som en färgexplosion, säger Anne. Jag är både gul, blå, lila, grön och röd… Nu får jag nog ta det lite lugnt med mountainbiken innan Parisresan, skrattar hon. 

Färdväg - Team Rynkeby Växjö

Teamet cyklar ca 20 mil per dag, vilket innebär ca 10 timmars cykling dagligen. 

8 juli Växjö – Rostock
9 juli Rostock – Hitzacker
10 juli Hitzacker - Loccum
11 juli Loccum - Halter am See
12 juli Halter am See - Maastricht
13 juli Maastricht - Sedan
14 juli Sedan – Chateau Thierry
15 juli Chateau Thierry - Paris

Team Rynkeby i siffror

2017
19 lag från Sverige
44 lag från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna och Island
1 700 cyklister 
450 funktionärer

2016
38 lag
1 500 cyklister
Samlade in totalt 84,1 miljoner SEK till Barncancerfonden.
De svenska lagen stod för insamling av 18,9 mkr av dessa.

TeamRynkeby

Vi är med i Team Rynkeby Växjö

Anna Lundh
Anna Meyer
Anne Wolgast
Christofer Svensson
Christoffer Karlsson
Dennis Olsson
Douglas Pereira
Gunnel Gustafsson
Håkan Larsson
Karl Andersson
Maria Fransson
Rune Johansson
Thomas Forsstedt (Lagkapten)
Tomas Nilsson
Yesab Kidane

Hjälp oss att hjälpa!

Vill du bidra till Team Rynkeby Växjös insamling, swisha till: 1236702369 
Pengarna går oavkortat till barncancerfonden.

Vill du hjälpa till att stötta Team Rynkeby Växjö med pengar till mat och annat som behövs under resan, swisha till: 076-2756944 (Thomas Forsstedt, Lagkapten).

Följ gärna vår resa!

Vill du läsa mer om Team Rynkeby och följa deras resa?  

Till Team Rynkebys hemsida >

Följ oss på Facebook
Team Rynkeby Växjö (Här kan du bland annat läsa Runes och Annes egna berättelser om varför de ställer upp)
Anne Wolgast privat Facebook
Rune Johansson privat Facebook

Följ Team Rynkeby - Live broadcast
Växjölaget hittar du på nummer 32.

Om Team Rynkeby 

(källa:www.team-rynkeby.se)
Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris.
Team Rynkeby grundades år 2002, då 11 motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods A/S beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France.

Rynkeby Foods var huvudsponsor för cykelturen, men även andra företag visade sitt stöd. Deltagarna i historiens första Team Rynkeby-lag var faktiskt så duktiga på att skaffa sponsorer att man fick ett överskott på 44 500 SEK när laget återvände till Danmark en dryg vecka senare.

Pengarna skänkte Team Rynkeby till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital, och en ny tradition var därmed född.
Pengarna går oavkortat till barn med cancer

Under året ska deltagarna inte bara förbereda sig på att cykla dryga 1 200 km till Paris, utan förpliktar sig också att göra en insats för att samla in pengar till barn med cancer och deras familjer.

Rynkeby Foods A/S står för alla centrala projektkostnader, vilket innebär att pengarna som Team Rynkeby samlar in i varje land oavkortat går till den lokala barncancerorganisationen i respektive land. I Sverige går de insamlade medlen till Barncancerfonden.